lördag 27 mars 2010

Matlagningskurs

Den sista veckan har varit full med massor av roliga aktiviteter med Thomas, Marianne, Jonas och Karin. Bl a. har vi nu koll på hur man lagar Thaimat. Vi var ett svenskt gäng på 10 personer som intresserat och nyfiket åkte bort till restaurang Roi Thai på Klong Nin Beach där vi hade bokat kurs.

Han som höll i det hade förra året varit kökschef på Time for Lime som är det mest kända stället som har matlagningskurser här på Lanta. Till Jespers, Malenas, Linas och Olles glädje som bor i Stockholm hade han även bott där ett tag och hade järnkoll på var man köpte alla specialprodukter där.

Petra var också med och Henrik, Elvira, Pierre och Rasmus var lazyguests. Alltså var bara med och åt upp maten sen. Pierre var barnvakt för Rasmus för, som vi alla vet, är han hellre det än står i köket... Och så även denna gång.



Först gick kocken igenom alla vanliga kryddor som används i Thaimat. Fick en liten bok som vi antecknade i så att vi kan laga recepten när vi kommer hem.

Förutom vitlök och lime är ju chili en av de mest använda kryddorna. Och det finns några olika varianter. Den lilla röda chilin är tre gånger så stark som den stora gröna.Kallanka såg ut som ingefära men var inte det och vi förstår fortfarande inte riktigt vad det är. Finns endast i pulverform i Sverige tydligen, kanske är det gurkmeja.
Annars använder Thailändarna mycket mynta, basilika, charlottenlök, limeblad, citrongräs, fisksås, ostronsås, aromat och socker. Myntan är tydligen bra att äta om man äter stark mat. Basilikan används som krydda för att få maten starkare, ofta tillsammans med chili och kyckling.






Vi lagade vårrullar, Green Curry pasta (starkt!), Green Cury med kyckling och grönsaker, Tom Yam (soppa) med scampi och till efterrätt Sticky Rise med mango. En traditionell thailändsk efterrätt där man tar ris och blandar det med sötad (farinsocker) cocosmjölk. Och så har man färsk mango till. Smakar lite som vårt "ris á la Malta".










Efter många timmar avnjöt vi en god middag på stranden. Worth waiting for...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar