onsdag 25 januari 2012

Mindfulness

En av alla härliga kvällar på stranden där vi bor, Long Beach

Detta blev ett lite längre inlägg. Läs om ni har lust och tid:-) För några år sedan gick jag min första Mindfulness kurs i Sverige. Blev nyfiken på begreppet och filosofin bakom begreppet som fler och fler skriver så mycket om. Och jag hade ju redan börjat att meditera endel redan för fem år sedan. Märkte att det gjorde mig gott. Det har blivit lite av en fluga i vårt stressade samhälle, att vara mindful. Men vad är det då egentligen?

Elefanter stressar nog inte så mycket...

Det är lustigt, det är ju egentligen ett helt naturligt tillstånd som vi redan kan, då vi föds. Sedan glömmer vi bort det mer och mer. Ibland känns livet bara som ett stort kaos och stressen tar över. Vi är i det ständiga görandet, aldrig i varandet. När vi känner mycket stress och kaos har vi helt glömt bort det vi en gång kunde som barn. Att vara här och nu i alla våra sinnen. Verkligen här och nu. Inte då och inte sen. Nu. Det enda ögonblick som faktiskt existerar och som vi vet är sant. Annars missar vi ju så mycket av livets härliga stunder. Eller?


Ett ögonblick på Klong Nin

Här och nu och att kunna acceptera att det är som det är, just nu. Men acceptans är inte samma sak som uppgivenhet enligt begreppet Mindfulness. Nej, acceptans är att observera det som är just nu. Och att acceptera det. Och att sedan välja att bara fortsätta att vara i det som faktiskt är eller att förändra det, göra något åt det vi kan ändra, och acceptera det vi inte kan förändra. Att inse att vi inte är offer för omständigheterna utan faktiskt har ett val att göra något åt det, eller släppa taget. Man lär sig också att bli medveten om sina tankar och att medvetet välja att fundera på gamla minnen alt. framtidsplaner, men då att göra det medvetet, med hela våra sinnen. Ofta bara tankar maler på utan att vi ens tänker på att de gör just så... 

Pierre leker med barnen på julafton. Julia somnade mitt i leken.

Existensiellt? Ja, och spännande! Jag vill lära mig mer om vad mindfulness baserade metodiker innebär och hur jag själv kan använda dem. Livet är så rikt på saker! Men ibland upplever jag att jag bara lever på och alla härliga ögonblick, dvs. livet, går mig förbi. Att vara nyfiken på, att se på nytt gång på gång, att faktiskt inse att jag kan välja nytt varje ögonblick, ifall jag vill det, och att möta livet med ett öppet och vänligt sinne berikar mitt liv. Därför vill jag fortsätta att öva på det.

Stefan och Tobben på volleybollplanen, med alla sinnen?

Därför är jag extra tacksam för att jag nu får förkovra mig ännu mer i detta. Henrik Kok, mindfulnessinstruktör och KBT-terapeut, är och gästar mitt företag här i Thailand och både jag och Pierre har varit på en grundkurs som jag arrangerat för Henrik här. Jag och Henrik hade som mål att få hit folk ifrån Sverige som ville gå på en kurs för professionella terapeuter här. Idag nådde vi det målet. Fem personer från Sverige har flugit hit bara för att vara med på kursen med Henrik som vi har arrangerat och som även jag just nu är deltagare i. Kursen "Mindfulness för professionella" MBCT 6 dagar, är nästa steg i utvecklingen för mig, för att lära mig mer om Mindfulness, helt enkelt.

Jag en dag på bilfärjan till Koh Lanta.

Forskningen visar att mindfulness övningar hjälper folk med mycket. T ex. psoriasis, sömnproblem, stressrelaterade sjukdomar, sorg, oro, ångest, att lära sig att leva med kronsiska smärtor och mycket mer. Tja, och vem har inte en dos av lite gott blandat av det genom livet? Men man kan ju självklart även använda det i sin vardagen. Som ett sätt att leva.  För att må ännu bättre. Så...

Nyårsafton 2012. Ett nytt år fyllt av nya dagar och möjligheter!

Riktigt, riktigt kul att få uppnå ett av målen jag satte upp för ett år sedan! Skål för det mina vänner! Mål ska firas och uppmärksammas. Jag firade med en god middag på stranden tillsammans med familjen Myhre, Annikas mamma och vännina. Livet är rikt på ögonblick, då vi väljer att se dem.