fredag 11 november 2011

Loy Kratong

Den 12:e månaden med fullmåne i Thailand firar thailändarna runt om i landet, Loy Kratong. Det hålls olika Loy Kratong festivaler med pompa och ståt. Då är vattnet som högst i både hav och floder runt om i Thailand på hela året och fullmånen lyser starkt. När vattennivån "vänder" till lägre nivå skickar man ut båtar, sk "kratonger" som tack till vattnet och där man även ber om förlåtelse för sina synder och önskar sig saker inför framtiden.

Det är en mycket gammal ceremoni från 1300-talet. Båtarna är gjorda av blommor, palmblad, grönsaker, frukt skurna som blommor, pärlor etc. Helt fantastiska mästerverk som finns att köpa runt om i Thailand, sk kratonger som sagt. Vi hade en enklare men vacker stund på Slow Down. Barnen i Lilla Svenska Skolan fick göra kratonger själva och både Linus och Lukas hade med sig egna. Här är Lukas med sin kratong.

Och här är min och Pierres kratong som vi skickade ut tillsammans. Vi "falanger" var lite dåligt pålästa kände jag. Men vi förhörde oss
rätt snabbt och fick även reda på att det är viktigt att skicka med ett hårstrå, en bit av en nagel och en peng med sin kratong. Så det gjorde vi. Varje kratong har även ett ljus och tre rökelser som man tänder och som brinner vackert i mörkret.

Slow Down hade ordnat en privat fest för just detta ändamålet som vi blev inbjudna på. Det var en superhärlig kväll! God mat, som alltid. Vi var därmed Tobias, Annika, Peo, Thomas, Lucas, Hasse och Linus mfl. Här är Tobias och Annika i solnedgången. Sebastian och Julia var hemma med H. som var barnvakt.








Många skrattar och säger att thailändarna är rätt roliga. De tackar ödmjukast för att de får använda vattnet genom att skicka ut ännu mer skräp i vattnet. Ja, så kan man ju också välja att se på det. Och visst är det så. Det är ju mycket av materialet, ex rökelser och nålar som finns i kratongerna, som bara är skräp. Men jag tycker också att det är fint att thailändarna, som så många gånger i deras liv, stannar upp, begrundar och tackar med vackra små ceremonier för det de har och får i livet. Det tycker jag att vi västerlänningar gör alldeles för sällan.

Det mesta av materialet i "det vackra skräpet" är miljövänligt och bryts ner på naturlig väg. Men visst, det är helt klart dubbla känslor. Det är i alla fall en vacker stund då alla tände sina ljus, rökelser och bär ner sina kratonger och skickade ut dem med olika hälsningar till vattnet. Ett minne för livet.

Peo tyckte att det passade med olika vattenlåtar till tillfället. Bl a "I am sailing" och Pierre satte på "The River" med Bruce Springsteen. Senare blev det även "Stan är full med vatten" med Robban Broberg, men då hade allt övergått till lite mer fartfyllda festligheter och allas synder var förlåtna. Tyckte att låtvalet kändes lite märkligt, med tanke på alla människor i Bangkok som blivit drabbade av översvämningarna och nu hade ännu högre vattennivå just denna kväll. Men jag var ju nykter. Och man vill ju inte bli någon partydödare. Och jag vet också att Peo var på sitt allra bästa humör och nog inte tänkte på det just då...