fredag 25 december 2009

Vaccinationer för miljoner

Otrooligt vad mycket olika vaccin man behöver ha då man är borta i fem månader.
I alla fall om man ska lita på vad den säljande sjuksköterska som vi träffade när vi var på City Akuten den 19 dec. Vi fick göra en hel vaccinationsplanering. Polio, stelkramp, Havrix och några sprutor till. Ja i alla fall för Pierre. Man undrar ju ifall detta verkligen är nödvändigt eller ifall det är miljonindustrin som skrämmer upp oss? Ska man vaccinera sig eller inte?

-Jo, om du inte tar den sprutan så kan du bli hjärndöd, sa den mycket korrekta och inspektingivande sjuksköterskan på City Akutens vaccinationsmottagning. Men det är ju helt upp till dig såklart, fortsatte hon. Jag hade absolut tagit den, tillade hon. Men då hon berättat att det gällde mest för riskzonen inne i djupaste djungeln och att vi konstaterade att vi nog inte kommer att hålla till så mycket just där sa Pierre vänligt men bestämt nej till just denna japanska variant.

Annars blev det ett helt gäng, så att vi blir resistenta och redo för vårt äventyr. 5 stycken injektioner för att vara exakt. Som vi inte vågade motstå, för tänk om... Så nu är vi proppfulla med motgifter och många tusenlappar fattigare. Kroppen är väl i chocktillstånd. De alternativa rönen säger ju annorlunda än sjukvårdens, men jag vågar inte chansa.

Och så ska vi dricka Ducoral också så att vi håller magen i schack. Vi tar det säkra före det osäkra, vi väljer helt enkelt att lita på sjukvårdens rekommendationer och tänker att de vet bäst. För insjukna vill man ju inte göra i Thailand. Även om jag har hört att sjukhusen liknar lyxhotell och att de har en fantastisk sjukvård.

Men jag kan inte låta bli att slås av vilken omsättning vaccinationsbranschen har! Det är många många miljoner som styr vad just sjuksköterskan ska informera oss om. Undrar hur mycket som är etiskt och korrekt och vad som är korrupt? Eller är det cyniskt att tänka så? Vad vet jag. Hon gör det såklart i all välmening. Men personerna längst upp i toppen i läkemedelsindustrin. Hur går snacket där egentligen? Men Svininfluensan är ju gratis. Så den får Pierre på köpet om några veckor, om han nu vill. Jo, tack så mycket men jag vet inte om jag ska ta den, sa Pierre. Jamen nu är i alla fall vår vaccinationsplan redo och jag är tacksam för vår svenska sjukvård som många gånger är fantastisk! God Jul!