måndag 17 januari 2011

Kultur på Lanta

Både jag och Pierre älskar verkligen kultur båda två. Det är en rätt stor del i våra liv. Musik, film och böcker. Vi slukar det mesta. Och så slukar gärna Pierre fotbollsmatcher, 1-1 till Sunderland igår. Jag är inte riktigt lika intresserad av det, men det funkar ibland. Som på vår förlovningsdag tex den 16 dec. Romantiskt? Ha, ha. Det var verkligen helt ok!

Tänk att det var ett år sedan nu som vi hade Pierres överraskningsfest...

Går ofta på live konserter hemma i Sverige. Förra året saknade vi just kulturlivet här på Koh Lanta, det kändes rätt andefattigt. Tog igen det då vi kom hem och såg en massa härliga konserter under sommaren 2010. Stefan Andersson kan vi exempelvis varmt rekommendera. Han är verkligen grym. Och det säger vi inte bara för att det är Pierres bror....Släpper en ny platta i mars med premiär i Stockholm den här gången. Läs och lyssna mer på www.stefanandersson.nu

För er som är hemma i Sverige. Ni vet väl att Göteborgs Filmfestival börjar snart. Ni vet väl att det är Skandinaviens ledande filmfestival? Förutom film kan kan gå på föreläsningar, fester, träffa regissörer etc. Antar att många av er laddar för det? Skulle så gärna vilja gå på öppningsfilmen med Stellan Skarsgård exempelvis. Ni får kika lite för oss också. Kolla in www.giff.se. Jobbade med reklamen för festivalen i tre år så jag vet att det är riktigt riktigt bra. Tips är att se filmerna på Draken. Bästa bion med ofta de bästa filmerna, tycker jag personligen. Bergakungen är också bra.

I alla fall. Detta året sa vi att "hoppas att det är lite mer kultur i år".

Vi önskade det och det kom till oss som en stormvind. Hunnit med två fantastiska reggae konserter redan. Pierre har kollat på tre, en innan jag landade. RAGGEA med varm sand mellan tårna, palmerna som vajar och månesken som glittrar i havet, i ett varmt Thailand. Hur kan det bli bättre än så?



Först Job 2 Do i en ledåker (då var jag inte med) sen en konsert med Job 2 Do under tak. Helt fantastiskt. De kör mycket Bob Marley låtar också och gör det RIKTIGT RIKTIGT bra. Het stämning med duktiga musiker och iskall öl i ett packat tält. Fantastiskt kul!

Men konserten på stranden här om dagen var nästan, om möjligt, ännu bättre. Jag och Pierre landade i varsin hängmatta på Relax Bay och kollade in solnedgången. Sedan tändes en brasa och en kille gjorde fireshow medan reggae bandet soundcheckade inför kvällen. Gick bort till ett annat ställe lite längre bort på beachen och åt fantastiskt god thaimat och satt och myste.

Några vänner slöt upp inom kort och därefter gick vi tillsammans in på Reggea konserten.

De hade byggt upp en stor RIKTIG scen med ljus och ljud (riktigt proffsigt!) precis ca 20 meter från stranden. Sand mellan tårna, inledning med tjejer dansandes på scenen och en DJ i ett coolt DJ bås högt upp. Grym musik. Fullt av folk som körde fireshows på olika håll och kanter. Falanger (utlänningar) och thaifolk i en enda salig blandning. Folk fyllde på, månen lyste och vackra lampor fladdrade som maneter i den varma natten.

När bandet började spela var stämningen på topp! Folk dansade ÖVERALLT och det var så där galet lyckligt som det kan bli då alla bara vill kramas och skratta hela kvällen. Och gunga med, till skön reggae.

Tom falangerna började köra eldshower, exempelvis Heidi. Hon var helt grym! Andra visade upp sina talanger genom att hoppa genom ringar med eld och gå landgång, heter det så? (under en stång som brann) vilket jag inte har sett förut...

GALET, svettigt och helt jäkla underbart! TACK Bootle Bar som ordnade en magisk proffsig och grym kväll. Då jag och Pierre gick gungandes och nynnandes hem vid 3 tiden på natten ljöd "Buffalo Soldier" i öronen. Bandet spelade fortfarande. Thai Reggae låtar blandat med Bob Marley. Och det var fullt med folk på scen som dansade. Och här kör man tydligen inte ner folk från scenen utan låter dem hållas och spelar på som om inget hänt. Verkligen en upplevelse.


På torsdaga ska vi gå på revyn som ett svenskt gäng har satt ihop här nere också. Camilla med vänner. Så kulturen lever på Lanta i år. Och vi, vi njuuuuter som bara den!

Som tur är hinner vi hem till Clandistino festivalen i juni i Göteborg. För den vill vi INTE missa i år. http://clandestinofestival.org/2011

Jag har börjat köra Mindfulness klasser på Relax Bay nu. Premiär idag! Men eftersom jag inte informerat någon än några muntligen, så var det ingen som kom. Hi, hi. Så jag passade på att göra en skön övning själv med det brusande hav nedanför. Så otroligt vackert och härligt! Idag har jag åkt runt och satt upp lappar om att jag kört igång nu så nu får vi se hur mycket folk som hittar till mina klasser. Tack för all hjälp från Lanta Diver också! Ni är fantastiska.