måndag 12 april 2010

Chock Dee Pi Mai!

Den 13-15 april är den största högtiden här i Thailand, Songkran. Vi har blivit varnade för vattenkrig överallt imorgon, det tillhör traditionen. Så man ska ta på sig oömma kläder och räkna med att bli blöt. Folk kastar vatten på varandra hela dagen. Hotellen är fullbokade i Phuket och de större städerna. Hela Thailand stänger några dagar. Den thailändska kalendern utgår från Buddhas fördelsår som blir år noll. Eftersom Buddha föddes 543 år före Kristi födelse räknar thailändarna år 2010 som år 2553, dvs. man adderar 2010 med talet 543.


Det är varmt nu. Helt kokhett och hög luftfuktighet. Trots detta kör vi volleyboll varje morgon kl 9.30 på stranden:-) Morgondoppet efteråt svalkar inte ens för nu är även havet för varmt, poolen likaså. AC är det bästa. Jag har inte tidigare tyckt att det var jobbigt med värmen men nu är det verkligen hysteriskt varmt. Som tur är har dem varit och städat huset idag, vilket ju traditionen säger att man ska göra. Lyxigt!

Idag har vi sedan jobbat och pluggat. Jag har även coachat per telefon. Funkar bra. Sen ska vi in till stan och ladda med vattenpistoler. Men vi ska även se om vi kan köpa en ny kamera. För vår kamera är spårlöst försvunnen. Den fanns här och sen fanns den inte här helt enkelt... Det är en gåta vart den har tagit vägen. Kanske dyker den upp senare. Men imorgon vill vi kunna dokumentera. Så det får bli en tur in till Saladan senare idag för att kolla om vi kan hitta en ny kamera.

Så här förklarar en av resebloggarna Songkran.

"Songkran firas inte bara i Thailand utan även i Burma, Laos och Kambodja. Ordet Songkran kommer från sanskrit och betyder ”början på ett nytt solår”. Den Thailändska kalendern bytte tidigare till ett nytt år den 13 april, men för att komma i fas med resten av världen har man ändrat till den första januari.

Till vissa delar liknar Songkran den kristna påsken som i många länder firas med karnevaler och processioner där människorna bär fina kläder. Unga och gamla tar på sig nya kläder och besöker sitt tempel där de offrar mat till munkarna. På gatorna spelar man musik liksom i templen.

Under aftonen före Songkran storstädar fruarna sina hem. Gamla och slitna kläder eller saker i hushållet sorteras ut och bränns upp. Det är en vårlig städdag som stöds av den religiösa tron att allt som är gammalt och värdelöst måste kastas bort för att det inte skall bringa olycka över ägaren.

På eftermiddagen den trettonde badas alla Buddhabilderna som en del av ceremonin. Yngre familjemedlemmar häller välsignat vatten i händerna på de äldre och på sina föräldrar som ett bevis på respekt och för att bli välsignade av dem. För länge sedan badades de äldre bokstavligen och kläddes i nya kläder som de fick av de yngre som ett tecken på respekt.

En annan speciell vana under Songkran är att släppa burfåglar och levande fiskar fria. Dessa fångas över hela landet och säljs på marknaderna vid detta tillfälle. Man tror att man skaffar stora andliga meriter genom dessa handlingar. I Paklat söder om Bangkok går flickor i färggranna dräkter med fiskar i fiskskålar i procession ner till floden där de släpper fiskarna fria."

Läs mer: http://en.wikipedia.org/wiki/Songkran