torsdag 4 mars 2010

Djuren i paradiset

Tropisktklimat med palmer, värme och hav. Det innebär att fler än vi människor trivs att vistas i detta paradis. Och det verkar som att djuren trivs extra bra här. Alla är så himla stora! Och då tänker jag inte bara på elefanterna. Nej, även på exempelvis humlorna som man kan se på 200 meters håll. När de flyger förbi ens huvud låter de som jetplan och man är glad att de inte flög direkt på en.

Spindlar har vi erfarenhet av också. Dem är lite överallt, men hoppar inte på en sådär direkt. Men lite jobbigt var det att se en stor fet och läskig uppe på väggen när jag just satt mig på toaletten. Känns som att jag var ett lätt offer då. Ifall, ifall de skulle få för sig att anfalla. Getingarna är också oerhört stora, säkert 10 ggr större än de vi har hemma. Och de är tom. thailändarna rädda för. Ska vara direkt farliga.

Familjen Wikström från Skintebo som bodde här på sin semester vred ut baddräkten på en svart kobra just utanför balkongen. Sedan fick de en lyxsvit istället så det kanske var värt det? Vart kobran tog vägen är det ingen som vet... Men de kastade ut något slags gift efter det och då krälade det tydligen ut både det ena och andra ur buskarna....


Igår åt Pierre och jag middag med Laila och Christer, Thai Cat. En av alla trevliga restauranger på stranden. Laila har bott här på ön i 5 år. Hon driver ett svenskt café här och det är verkligen roligt att höra hennes berättelser. Bl a. om djur som vi helst kanske inte ville hört talas om.

Förutom giftiga kobror och läskiga spindlar finns här tydligen även skorpioner, vilket var mer än jag visste! En gång hade det promenerat in en skorpion mellan alla barnen i klassrummet på Svenska Skolan och alla barn fick snabbt evakueras. Men det är mest människor som arbetar bland gummi-träden här på ön som dör av skorpioner och ormar tydligen. Hm... Tur att man inte jobbar där!

Men skorpionerna trivs även på stränderna, menar Laila. Och de gamla fiskarna på ön tittar förundrat på turister som badar då det är mörkt. De menar att det är det mest farliga man kan utsätta sig för här. Förutom skorpioner och alla krabbor och deras hål i stranden, som i och för sig är rätt ofarliga, kan det gömma sig vad som helst i det mörka vattnet. Rockor, vattenormar, farliga maneter och dödliga fiskar som ingen ens vet namnet på. Så ett klokt råd. Bada inte nattetid!

Man får också hålla utkik för oranga tusenfotingar, de är tydligen livsfarliga. Och blir man ormbiten av den giftigaste ormen här har man tydligen bara 7 minuter kvar att leva. Och det hinner man ju inte så mycket på, konstaterade Laila käckt. Jo, de har serum på sjukhuset ca 20 minuters bilfärd från västsidan, men då får man ta med sig och visa vilken orm man blivit biten av också för att de ska veta vilket serum de ska använda. Och hur lätt är det?

Nej, vet inte om vi vågar stanna kvar här! Från och med nu kommer jag i alla fall inte klappa några fler grodor. Det kan vara en giftpadda berätta Laila och de sprutar gift och är superfarliga. Hon hade haft en på cafét häromdagen. Hm, jag som tyckte att de var så söta när de hoppade runt i den enda regnskuren som kommit här sedan vi kom hit.
Ok, vi stannar kvar en stund till. Fjärilarna kan man i alla fall njuta av hela dagarna. Och de stora örnarna som seglar omkring på himlen, geckos är snälla, papegojor likaså.
Syrsorna sjunger för oss varje kväll så de är också trevliga att leva med.




Det gäller även apor. Fast de som är vilda får man se upp med, även om denna var rätt gullig. Och alla mysiga katter och goa hundar (de flesta är goa) som vill ha lite omtanke. Men nu löper dem så de bryr sig mest om varandra. Och det ska vi också fortsätta att göra nu. Här i det farliga paradiset. Älska på stranden då? Nej, tror jag hoppar det. Där finns sandloppor också. Och hur kul är det?