söndag 18 april 2010

Vulkanutbrottets följder

"Vulkanen Eyjafjallajökul på södra Island spyr sedan i onsdags morse ut stora mängder vattenånga och aska. Askplymen sprids ut över Atlanten i huvudsak mot Europa. Spridningen sker i skiktet upp till 10 km höjd med huvuddelen av askmolnet på någon/några km höjd. Under söndagen berörs stora delar av Europa frånsett nordvästa Skandinavien och delar kring Medelhavet. Under perioden måndag till onsdag kommer läget inte att ändras väsentligt förutsatt att vulkanen fortsätter med oförändrad aktivitet. Norra Skandinavien kommer dock åter att beröras från senare delen av måndagen." - SMHI

Vulkanutbrottet påverkar miljontals människor och får svåra ekonomiska följder. SAS ska varsla 2.500 personer i Norge. Mia som bor granne här jobbar som flygvärdinna på SAS och börjar bli lite smått orolig för sin egen situation, just nu mammaledig.
http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.352317-sas-varslar-2-500

Återigen en påminnelse om hur litet vårt jordklot är egentligen och hur allt hänger ihop i världen. Men vulkanutbrottet har även positiva effekter enligt sajten som jag lånat bilden av. Fantastiskt! "Det innebär att närmare fyra tusen flygningar just nu ställs in. En grov uppskattning ger att detta kommer att bespara atmosfären en halv miljon ton växthusgaser från flyget." - http://www.effektmagasin.seOch så tillbaka till vad detta innebär i praktiken. Många kommer varken hem eller ut på sina resor såklart. Vissa vi känner sitter fast här i Thailand. Har flera personer som egentligen skulle åkt hem till Sverige men som inte kommer hem. Vissa sitter fast i Sverige. Agnetas (här på Slow Down) man Hasse är en av dem som är SAS pilot och skulle landat här i fredags men måste nu avvakta.

Vår kära vän Zandra sitter fast i Barcelona. Tog en tjej weekend och har inte kunnat flyga tillbaka till sin familj i Sthlm som hon skulle. Nu, enligt senaste nytt från Charlotta som jag pratade med idag, har Zandras man Fredrik skickat ner en bil för att hämta hem sin fru, ända från Sverige. Och jag sitter fast i en rävsax i mina studier just nu. Inväntar leverans av böcker från Sverige, som nu sitter fast någonstans i världen, antar jag...

Så här är det. Nästa vecka har jag en tenta i min kurs i Kognitions Psykologi. Om perception, minnet, sinnesnärvaro, minnet, hjärnan etc. Problemet är bara det att den bok jag hade med mig som var huvudbok i denna kurs var fel version och jag kunde inte alls använda den. Det upptäckte jag för några veckor sedan. Då beställde jag genast den rätta boken från Sverige och tänkte att det nog skulle ta ca 10 dagar att få den. Ok, jag får råplugga lite senare i kursen för att hinna ifatt tänkte jag... Kom överens med min lärare om att det var ok att lämna in endel inlämningsuppgifter lite senare. Jag har under tiden istället läst i en annan bok under dessa veckor, som också tillhör denna kursen, men har varje dag väntat på att min huvudbok. Utan den kan jag inte genomföra kursen till fullo. Anna-Karin på Pierres kontor har varit vänlig att skicka ner den till mig efter att jag beställt den från Bokus (självklart via www.godhandling.se så att jag fick välgörenhet på köpet!).

Men så har det ju varit thailändskt nyår och då stannar hela landet. Och så nu vulkanutbrottet med stopp i alla luftrum. Vet att boken exporterades från Sverige den 9 april. Men var är den nu, det är frågan... När jag söker efter kollinumret på postens hemsida får jag det här meddelandet.

"Störningsinformation

På grund av att svenskt och delar av Europas luftrum är stängt har vi störningar i postdistributionen till, från och inom hela Sverige." - information om mitt kolli som jag inväntar från Sverige."

Inte trodde jag att ett vulkanutbrott skulle påverka min tenta. En sådan stor sak som påverkar in i det allra minsta lilla. Såg att det svenska luftrummet hade öppnats nu kl 18.10, enligt SMHI, om det nu stämmer. Håller tummarna för att min bok kommer imorgon. Då ska jag nämligen sätta mig på Lanta Learning Center och råplugga. Där är det tyst och en bra studiemiljö. Men jag funderar verkligen på hur allt hänger ihop.

"Utvecklingen hittills av vulkanutbrottet på Island torde inte ge upphov till några markanta klimateffekter, säger Markku Rummukainen, klimatexpert på SMHI."

Det är ju lite lugnande att höra i alla fall. Men det är nog inte det sista vi hör om vulkanutbrottet. För vissa säger ju att även Katla ligger i riskzonen för att bli aktiv och då blir det enligt experterna översvämningar. Tur att mamma & pappa har sjösatt båten idag då... Den var full av vulkanaska enligt mamma, men den är helt stabil och utrustad med en ny toalett. I värsta fall kan dem ju alltid segla ner och hämta hem oss, ifall det blir så. Vi får väl se vad som händer. Ta med er Thomas Jansson i så fall. Han har varit här och kan visa vägen...

Volleyboll turnering

Vi spelar en hel del volleyboll här, som ni säkert redan har förstått. Särskilt nu igen sedan vi flyttade till Slow Down. Sanden är så mjuk mellan tårna och planen just nedanför oss är helt perfekt! Det känns ljuvligt att avsluta med ett dopp i havet eller i poolen. Vi börjar kl 9.30 och spelar några timmar. Planen ligger i skugga hela förmiddagarna så det känns helt ok, även om det är väldigt varmt. (tyvärr har jag inga bilder från detta, återkommer)

Och vi spelar nästan varje dag. Vi är jag, Pierre, Mia, Erik, Svante, Camilla, Lisa, Ken, Maria, Erik mfl. Agneta är med ibland också samt lite andra personer som råkar ha vägarna förbi. Olika personer varje dag. Svante och Camillas son Emil brukar också vara med då han inte är i skolan.

De senaste två söndagarna har vi kört volleyboll turnering. Start kl 9.30. Men den senaste veckan har blivit lite si sådär med volleyboll då havet har sköljt bort delar av planen då det nu börjar bli mycket högre vattennivåer vid stranden. Det har tyvärr gjort att vi inte har kunnat spela just på denna planen alls de senaste dagarna. Vågorna börjar också bli högre och det är rätt öde på stranden nu. Oväder med åska kommer allt oftare. De flesta turisterna har lämnat ön och charterbolagen flyger inte längre. Ja, just nu flyger de inte alls såklart pg a Islands vulkanutbrott. Så allt är betydligt lugnare här nu. Men vi tycker bara att det känns fridfullt.

I alla fall så har vi kört två turneringar. En förra söndagen på Slow Down och en idag på Sunflower (planen funkade inte att spela på här då). Sunflower ligger på Long Beach som är den stranden nedanför oss på ön, där vi bodde förut. Där har dem anlagt en perfekt plan med jättefin sand innanför stranden. Det blev lite som en gryta där idag då vi spelade och jag kände att jag nästan fick solsting, fanns ingen skugga och dåligt med vind. Vi var 12 personer som spelade idag och mitt lag vann denna gången. Kul!

Tillsammans gjorde jag och Pierre slut på 6 liter vatten och 4 fruktdrinkar under 4 timmars spel. Men det behövdes. Även om man har minimalt med kläder på sig bara svetten rinner för fullt. Allas barn var med på plats. De som inte spelade volleyboll kollade på film, spelade dataspel, läste Kalle Anka, lekte detektiver och en massa annat för att underhålla sig under de timmar turneringen pågick.

Sedan gick jag hem och la mig tillsammans med Russin i AC rummet och somnade. Senare på kvällen blev det en fantastisk solnedgång här vid Slow Down, papayasallad med kyckling till middag. Jag kom just hem efter ett glas vin hos våra trevliga grannar i huset bredvid. De hade köpt en massa roliga exotiska frukter som vi just har avnjutit.

Pierre är på herrmiddag ikväll. Ett gäng killar som ska gå till The Frog (lite roligt att det finns en Grodan här också, precis som i Sthlm). Det är en svensk kock och gourmetmat. Supergott,. var där en dag för inte så länge sedan. Idag hade de halva priset på all mat och dryck. Så killarna passade på att gå dit och lyxa till sig lite. Sedan blir det nog lite biljard, någon fotbollsmatch på TV och lite dart kanske. Ja ni vet, sånt där som killar gör.

Jag och Russin är hemma och har det lugnt och skönt.

Hm, just när jag skrivit dessa rader kom våra grannar inrusade helt chockade och ville ha hjälp. Deras dotter hade fått en panikattack över ett tragiskt och chockande samtal hemifrån. Det visade sig att deras kära hund hemma hade blivit attackerad och sliten i stycken av en kamphund. Hans liv gick inte att rädda och de hade hastigt fått avliva hunden. Hela familjen är nu chockade och sprang storgråtande in till mig och bad om hjälp. Dottern i familjen hade fått ett allvarligt ångestanfall och chock över beskedet. Nu mår hon bättre. Agneta, Mia och jag var där och tröstade. Jag kunde inte göra mer än att trösta, men en famn att få gråta ut i hjälpte i alla fall lite. Nu har de lugnat sig och försöker smälta det ofattbara dramat. Oj, vad det händer grejer här på Slow Down. Nu håller vi alla tummarna på att allt lugnar ner sig. Kram på alla som läser! Var rädda om varandra.