lördag 30 januari 2010

Första dagen i Thailand - vilket välkomnande!


Morgonen därpå gick båten till Koh Lanta från piren i Phuket 8.30. Solen gassade. Solglasögon och klänning åkte på. Kroppen har ännu inte vant sig vid 40 graders skillnad. Den fattar ingenting! Så det blev mycket vatten och en massa solskyddsfaktor. För man är ju inte direkt brun heller... En stor båt blev det som serverade kaffe och croissant till alla vid avgång. Vi hade intagit "bästa platsen" längst fram på fördäck. Tyckte vi. Men 5 minuter efter avgång var det helt dyblött där så det var bara att snällt gå in och sätta sig inomhus. 2 timmars båtresa som bara blev mer transport än njutning var vi framme vid Phi-Phi Island. De kritvita sandstränderna, klassiska Thailändska öarna som stack upp ur havet och de vajande palmträden. Äntligen tänkte vi. Och alla härliga färger, särskilt fiskarna i havet som man såg då man klev av båten. Och alla ler. Människorna alltså :-) Nu är vi här!!

Men vi visste också att det var ett stopp kvar.

Fick byta båt på Koh Phi Phi och släpa över allt bagage till båten som skulle avgå en timma senare till Lanta. Ticket please! Lanta, Lanta! Jo, snart var vi där. Vi tog en plats i skuggan på däck och väntade på avgång. NU njöt vi för fullt! Underbar båttur i skönt tempo och njutbart ända in i benmärgen. Tinade sakta upp. Måste varit väldigt frusen för jag svettades ingenting och ändå var det 30 grader. Kändes bara oerhört skönt att få tina upp sin vargavintriga svenska kropp.

Kl 14.30 Thailändsk tid anlände vi på Koh Lanta, eller Lanta som alla säger här nere. Tog en stor Tuk-Tuk taxi till Nobel House, Klong Dong Beach och mötte våra kära vänner familjen Rossbys som är här några veckor till och som vi ska umgås med den första tiden. Magnus, Jenny, Vilda 3,5 år och Leo 8 månader.

De hälsade oss välkomna genom att bjuda oss både på lunch och senare på kvällen middag med skumpa på stranden i solnedgången. Ljuvligt dopp i havet och sanden mellan tårna! Och som en härlig avslutning hämtade Vilda överraskningen. En tårta till efterrätt med PJÄR 40 ÅR! skrivet på. Vilket mottagande! Och vår bungalow är stor och vilsam. Vi somnade rätt gott första natten faktiskt även om jag vaknade kl 2 och trodde att det var morgon. Kroppen har fortfarande inte riktigt anpassat sig. Och nu är det dags att gå och lägga sig efter dag 2. Och bara idag har det hänt massor av kul grejer, men det får jag skriva om en annan gång. Godnatt!

Flygresan - många stopp blev det...


Väl på planet åkte vi först 2 timmars flyg till Frankfurt. Fortfarande isande kallt! Där hade vi 6 timmars väntetid. Vi unnade oss en typisk tysk middag med en massa olika suspekta korvar, potatismos och kål. Specialitet och gott! Och så en tysk veteöl till såklart. Sedan satt vi där och tittade ut över Frankfurts flygplats och jobbade och pluggade tills planet lyfte, nu till de varmare breddgraderna.

Även vinterstorm i Frankfurt så planet behövde isas av. Singapore next stop. Looong flight. Men vi var båda helt slut efter all stress innan avresan så vi däckade innan de ens hade serverat maten. Vaknade, åt och somnade sedan direkt igen. Då vi vaknade var det endast 2 timmar kvar och vi hade just flugit över Kuala Lumpur. Upp med ruta och där, solen! Tjohooo! Det är så skönt att se varmare breddgrader efter en så kall vinter. Snart framme i Singapore och hettan slog emot oss då vi klev av planet. Oerhört skönt!

Transfer och vidare in i nästa plan som direkt lyfte mot Phuket. Väl framme där var det kolsvart och vi möttes av ett ösregn. Tropiskt regn och massor av taxichaufförer. Fick lite hjälp i informationen för att hitta ett ok hotell att bo på en natt innan båtresa på morgonen till Koh Lanta. De är verkligen oerhört hjälpsamma! Så innan vi visste ordet av hade vi både hotellrum, båtbiljett och taxichaufför som hjälpte oss till Phuket Town. Duschade en ljuvlig dusch och gick sedan ut en sväng utanför hotellet. 30 grader varmt och gott. Leenden från både mig och Pierre. Tog en kall Singha på en liten mysig bar bredvid hotellet. Transa och en massa coverlåtar i "fel" tempo. I will survive i bossanova takt och sånt.... Hm, nu är vi i Thailand tänkte jag. Och gatlamporna guppade utanför och sladdarna hängde ÖVERALLT. Där har du att göra när du kommer ner Arvid!

Hej då alla kära vänner, syns till sommaren!


De sista dagarna innan avresan hade vi väldigt långa to-do listor! Varje minut var minitöst planerad för att fixa alla olika praktiska saker som behöver fixas inför en längre bortavistelse. Eftersändning av post etc, etc, etc... Vi fick god hjälp med städning från både min syster och mor och fantastiskt snygga sladdar i lägenheten fixade av Arvid. Lägenheten hemma på Åsgatan har aldrig varit så fin och välstädad som då vi väl skulle iväg.

Den 27 januari. Dagen vi väntat på så länge! Det var snöstorm då vi vaknade. Fyra timmars sömn sista natten i vår egen säng för att det var så mycket att fixa in i det sista. Men resan startade med att vi blev hämtade av våra kära föräldrar och blev körda till Landvetter, sakta men säkert. Inte alls en dum dag att åka iväg faktiskt:-) Perfekt dag till och med! Kroppen längtade efter lite varmare breddgrader. En god fika på flygplatsen, sista trix och fix med telefonerna, en snyftande farväl av våra kära föräldrar och sen iväg. Tänk att de faktiskt kan se oroliga ut, även om man faktiskt är ganska stor nu...